Pust

Na pustno soboto se zjutraj vsi nastopajoči zberejo v vaški gostilni na obrobju vasi, kjer se naštimajo - našemijo in v sprevodu odidejo skozi vas. Zjutraj se vsem maskam jasno pove, da se ne smejo opijaniti, sicer se jim vzame maska in odslovi od pustne druščine. Ravno tako maske ne smejo delati po vasi nobene škode, čeprav si na ta dan lahko privoščijo marsikatero neumnost.

Razloži se tudi, pred katero hišo se ne sme zganjati hrupa ali jo obiskati. To so tiste hiše, v katerih je kdo v minulem letu umrl. Vanje vstopita na željo domačih lahko le ta stara dva ali pa sprevod ta lepih, harmonikar pa ne sme igrati.

Pustni sprevod vodi vodič, sledi mu harmonikar, za njim dva ali trije pari ta lepih, nato ta stara dva in potem pisana druščina cigajnarjev, rezjan, loterija, pustni dohtar, hudič, petelinar, ta debeli... in na koncu ta grdi s kuhinjo - vozičkom, v katerem zažgejo seno, da se čimbolj kadi.

Ta grdi imajo s seboj tudi nogavice - najlonke, v katerih je natlačen pepel, da z njimi nabunkajo in napepelijo otroke in mladino. Sprevod zaključuje pustni policaj, ki ima ta dan ista (če ne še večja) pooblastila kot pravi policaj.

Ko sprevod opravi nekaj krogov po vasi, se pusti razdelijo v glavnem na dvoje. Ta lepi gredo po vseh hišah v vasi, ta grdi in cigajnarji pa lovijo otročad in uganjajo norčije po vasi. Po hišah gre tudi loterija, petelinar, pustni dohtar, rezjan in mogoče še kdo od naštimanih, vsi v vasi pa poskrbijo, da je ta dan po hišah veselo in po svoje prav praznično. Popoldne je vedno na osrednjem trgu v vasi kaka zanimiva "predstava". Poskrbi se za zabavo vaščanov z raznimi vragolijami in že kar tradicionalna je operacija ta debelega. Ko ta lepi zvečer končno obiščejo vse hiše, se zopet vsi zberejo v zaključnem sprevodu in drežniški pust se konča na večerni veselici.

Drugi dan, na nedeljo, se poskrbi, da se pobere smeti in se počisti vas.

Na pustni torek pa se uprizori sojenje pustu, ki je vedno kriv za vse nezgode, nesreče in druge nadloge, ki so se zvrstile skozi preteklo leto. Do zdaj je bil še vedno obsojen na smrt, le način usmrtitve je bil vedno drugačen.

Po usmrtitvi se ga odnese v vaško gostilno, kjer se ga ima "na parah" in ga je treba paziti, da ga ne ukradejo možje ali kdo drug.

Opolnoči se ga z zadnjo povorko, na kateri se zvoni samo z zvonci, pospremi skoz vas; na obrobju vasi se ga zažge. S tem je pustovanja konec in na pepelnično sredo se po vasi ne sliši nobenega pustnega norenja več, saj se začenja post.